Dostala jsem nesmírnou zlost.

19. srpna 2011 v 15:00 | WarFare |  Úvahy a komentáre
Obchodníci a reklamy z nás dělají blbce. Promiňte ten výraz, ale jinak
se to ani nazvat nedá. V hypersupermarketu prodávají zázračné "bio
francouzské" kuře už po slevě za 160 Kč kilo, protože prý je vychované
na farmě, kde pobíhalo po dvoře a bylo dokrmené cereáliemi.
Cereálie, dřív se tomu říkalo zrní! To se mi navíc spojilo s tvrzením
jednoho našeho novináře, který napsal do Fragmentů článek, kde
poznamenal, jak naše kuřata jsou namačkána v klecích a krmena
antibiotiky. Tak, aby bylo jasno. Vím o čem píšu, protože jsem
vysokoškolským vzděláním zemědělec, vyrostla jsem na dvoře mezi
slepicemi, husami, kačenami, s kozami, koňmi, ovečkou. Když jsem
dostala od rodičů výprask, tak jsem se šla vybrečet krávě na krk. Navíc
celý svůj profesní život jsem pracovala v zemědělství, schvalovala

porosty jako semenářský agronom, dohlížela na pracovníky "výkupáckých"
laboratoří, zda dobře hodnotí zrniny, pracovala u laboratorního stolu,
psala metodiky pro laboratorní a technologické postupy při skladování
obilí a výrobě krmných směsí, počítala receptury, navrhovala normy
a posledních 10 let lovila na internetu všechno, co se týkalo výživy
zvířat, potažmo lidí. Tak mi, prosím, věřte a přečtěte si tento článek,
je to ve vašem vlastním zájmu.

Ano naše zemědělství bylo poznamenáno socializací, zcelováním
pozemků v nevhodných podmínkách a nevhodnými terénními úpravami,
ale to byly spíš výjimky a nebylo to všude. Staří sedláci moc dobře
věděli, proč je ta mez tam, kde zrovna je. Celá krajina byla
uzpůsobena tak, aby zadržovala vodu. Stejně tak zdravé lesy. Pro
člověka je nejdůležitější vzduch, voda a půda. O jakosti vzduchu
nemluvím, o jakosti vody a hlavně o jejím množství, které naší
současnou krajinou jen rychle prohrne, taky ne a o půdě - o ornici
- největším našem pokladu, to by bylo několik stránek málo. Při
vstupu do EU jsme měli 120 % potravinovou soběstačnost. Tlak
nadprodukce "starých" členských států EU je tak vysoký, že i třeba
v Rakousku, které si berou všichni za vzor hospodaření (viz pan
dr. Cílek v nedělní Moravcově debatě) za posledních 15 let zaniklo
40 % malých farem, protože to ekonomicky neustály. Přitom
v Rakousku není tolik "hypersuper" nadnárodních řetězců, a tak
každý obchodník musí koupit potraviny kolem sebe a ne je vozit
přes půl Evropy, případně zeměkoule, a přesto to malé farmy
ekonomicky vzdaly. Tvrdím, že naše zemědělství bylo na vysoké
úrovni a plně konkurenceschopné, nebýt nerovných, přímo
vražedných podmínek, které mu připravili naši politici.


Jela jsem nedávno po delší době autem po jižní Moravě. Na polích
není nic jiného než ječmen, pšenice, kukuřice a řepka. Kde jsou
lány vojtěšky, červeného jetele, řepy cukrové i krmné, hrachu,
cibule, okurek, jahod, mrkve, bobu … Vždyť už se vůbec nedá
sestavit osevní postup. Jaký vliv to má na strukturu půdy, jaký
veliký splach je do potoků a řek. To ale není cílem mého článku.

Nemáme už žádný dobytek. Jak dlouho mohli zemědělci vydržet
výkupní cenu mléka za 5 Kč, když u nejlepšího chovatele se
výrobní náklady na 1 litr pohybují k 8 Kč. Tak se podřezaly
kravám krky. Chováme se přece ekonomicky! Stejně tak to skončilo
u chovů prasat a drůbeže. Nemá kdo žrát jetel, a tak se nepěstuje
a není chlévská mrva na hnojení, tolik potřebná pro zachování
humusu a udržení vody v půdě, není kde zpracovávat cukr,
není kde zpracovávat ovoce a zeleninu. První, co bylo zlikvidováno
byla Fruta: v Modřicích, v Miroslavi, ve Znojmě, a cukrovary,
kdo je prodal Francouzům? Na jednoho pracovníka v potravinářském
průmyslu pracovalo v prvovýrobě, to znamená na poli, v průměru
8 lidí. Že jsou teď všichni na sociální podpoře a nevybereme tolik
daní? To nevadí, zvedneme DPH! Že nám ubylo orné půdy o 250 000
ha, že máme na nejkvalitnější orné půdě (kde se pěstovala zelenina)
logistická centra, hypersuper a sluneční kolektory, to nevadí, však
to zaplatíme všichni v ceně energie. Nejhorší ovšem je, co jíme. A
to musíme všichni.


Dám příklad maso. Už jsme potravinově soběstační na nějakých 60 %.
Naše hospodářská zvířata nejsou krmena antibiotiky minimálně 25 let
a už tehdy se dávalo pečlivě pozor, aby to nekolidovalo s lidskými
léčivy. Zvířata, která byla takto léčena, skončila povinně v kafilériích
(státních!). Soudruzi při centrálním plánovaní měli málo devíz na
dovoz nezbytných surovin, a proto se všechno do komplexních krmných
směsí dávkovalo na spodní hranici, viz třeba fosfor, sója (bez P a
bílkovin to prostě nejde). Veterináři v ČR kontrolují na všech jatkách
vnitřnosti, játra, ledviny, kde se kumulují těžké kovy, mykotoxíny a
objeví všechny průšvihy. Zato u dovozového masa, už mohou kontrolovat
jenom svalovinu, protože vnitřnosti se k nám nedováží, a v ní jsou
koncentrace škodlivin tak nízké, že je neobjeví. Hádejte, kdo snědl
při ,,dioxinové" aféře všechno německé maso? Bylo levné, že?

Nejhorší ovšem je, že všechno z dovozu, co se u nás zabalí, dostane
EAN 859 a jsme u toho, nepoznáme odkud to je. Jedovatě podotknu
"nejvíc kravínů, prasečáků a drůbežáren" je v Praze! Jíme drůbeží
maso z Brazilie, které tam nadnárodní řetězec koupil za 9,90 Kč za
kg (zabalil jako Vodňanské kuře), hovězí z Argentiny za 19,80 Kč
(krmené výhradně GMO sójou, která roste na místě čerstvě vyklučeného
pralesa, tedy zelených plic planety), ale balené v Praze třeba pro
Ahold! Marže těchto hypersuper je asi 48 % a to jsme nadávali za
totáče Jednotě, že měla 12% marži.


Mléko, sýry - zdroj vápníku. V polovině sýrů jsou analogy (jsou 3 x
levnější než tvaroh). Mám to dál rozvádět? Co se stalo s naším
tvarohem? Už z něj buchty neuděláš! Ve všem je nacpaný modifikovaný
škrob a případně vláknina, aby zadržovaly vodu. Kde jsou naše kvalitní
sýry? Co s nimi udělal francouzský majitel Želetavy? Jogurty nejsou
jogurty, ale nabarvený, navoněný ochucený škrob. Vezměte rozum
do hrsti, jogurt je jen to, co má v názvu jogurt (přikázáno EU). Žádné
Dobré mámy, Activie, či jak se to všechno jmenuje. Žádný problém,
však všechen chybějící vápník, hořčík, atd zakoupíme v lékárnách!

Díváte se občas v televizi, jak vaří špičkoví kuchaři: Ital v kuchyni,
Zdeněk Polreich? Používají zásadně "prvotní" suroviny. Rovněž s tuky
je to všelijaké. Kolik si myslíte, že člověk jako zvíře snědl olejnatých
semen? Zato jedl sádlo a pil syrové, nehomogenizované tedy plnotučné
mléko, ale také se hýbal! Olivový olej, panenský, ano! Ale jen do tří
měsíců po vylisování, to už jej "hypersuper" přivezou k nám.
Nejkvalitnější olej je čistý řepkový, dostanete jej ale koupit? Omega
mastné kyseliny největší nesmysl, ty naopak zacpávají cévy a způsobují
záněty. Najděte si nejnovější výzkumné zprávy o cholesterolu, ale ty
sem snad ještě z USA nedorazily.

To, co je jinde už dlouho v potravinářství zakázané, tak u nás se o
tom ani nemluví. Přeskočím chleba - o hrůzo, naše základní potravina.
A to jsem se ještě netrefovala do tekutin, které nám obchod nabízí.
Hromady PET lahví. Podívali jste se někdy na obsah ovocného podílu?
Že bifenily pronikají z obalu dovnitř do obsahu? Že oxid uhličitý
v sycených vodách je znečištěn příměsemi? Že nejkvalitnější voda
je z vodovodního kohoutku. Že dlouhodobé pití minerálních vod je
nepřirozené. Člověk jako zvíře pil povrchovou vodu.
Chcete pokračovat?


Letos je v naší republice zasázeno jen 30 000 ha brambor a lékaři
naříkají, že málo jíme brambory (zdroj draslíku a vitamínu C). Dříve
jsme jich snědli téměř třikrát tolik. Jistě, přestala jsem kupovat
brambory také, ne protože jsou drahé, ne protože jsou odněkud z
Tramtárie, ale protože jsou zelené, skladované na světle a tudíž
jedovaté a karcinogenní. Jak může někdo nabízet zelené brambory,
vždyť se to nesmí dávat ani dobytku? Upozorňovala jsem paní
vedoucí našeho Alberta tady na sídlišti, ať ty zelené brambory
vyhodí. Ano provedla to, ale dnes už jsou tam zelené zase, protože
na světle zezelenají už za tři dny.

A ještě abych nezapomněla na ty klece. Brojleři u nás rozhodně v
klecích nebydlí, ani chovné kuřice. Bydlí v nich nosnice a jim předepisuje
EU velikost klecí. Myslíte si snad, že jinde v EU se klece nepoužívají?

Tááák už jsem si notně zanadávala, a tak končím.

Maria Saláková, Zdroj

Čítajte tiež:
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Eva Šamanová Eva Šamanová | E-mail | 20. srpna 2011 v 8:47 | Reagovat

Milá pani Maria Saláková,

děkuji Vám za sebe za Váš příspěvek. O většině obsahu v příspěvku vím, ale nevím, co udělat pro to, aby se to změnilo.

Hezký pohodový den přeje Šamanová

2 Bo Bo | 20. srpna 2011 v 18:18 | Reagovat

.... čo urobiť, ?? jednoduché - nejesť sračky z marketov. A už vôbec nie maso ...

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama