Sója - novodobá zázračná potravina?

13. srpna 2011 v 10:17 | WarFare |  Správičky
Je sója novodobou zázračnou potravinou, za jakou ji její zastánci
prohlašují, nebo je tu něco, co nám zapomněli říct?
Police našich supermarketů jsou zaplněné různými produkty
obsahujícími sóju v určitém množství, avšak, mnohé produkty tento
fakt neuvádějí. Toto odhalení by nemělo být až také alarmující, protože
když slyšíme o sóji, obvykle jsou vychvalované její přínosy. Předtím
než ale začneme naplno tuto "zázračné potravinu" opěvovat, měli
bychom nahlédnout trochu hlouběji k jistým faktům.


V roce 1924 produkce sójových bobů v USA činila pouze 1.8 mil..
akrů sklizená, ale v roce 1954 se tato plocha zvětšila na 18,9 milionu.
V současnosti jsou sójové boby v Americe Třetí nejpěstovanější
plodinou (72 mil.. Akrů sklizená v roce 1998), představující více než
50 procent světového poptávky po sóji.

Většina z bobů je zpracovaných do živočišných krmiv a sójového
oleje s použitím jako rostlinný olej, margarín nebo tuk na pečení.
Z tradičního využiti sóji jako potraviny, se ve stravě Američanů těší
širšího využití jen sójová omáčka. Tofu, představující 90 procent
využiti sóji v Asii, nabírá na popularitě v USA, ale ještě pořád nemá
měřitelně zastoupení ve stravě průměrného Američana-nebo ano?

Už více než 20 let se sójovou průmysl zabývá hledáním alternativních
využití sóji a nových trhů pro sóju a její produkty. Ve vašem místním
supermarketu můžete najit sóju zpracovanou do různých forem, vše
od sójového sýra, mléka, Burgerů a hotdogů až po zmrzlinu, jogurt,
rostlinný olej, kojenecké mléko a mouku (a to jmenujme jen několik
forem). Tyto produkty jsou často označovány jako nízkotučné, bez
obsahu mléčných složek nebo jako vysoce proteinový náhrada za maso
pro vegetariány. Není vždy je však sója zmíněno na obalu.

Až alarmujících 60% potravin na policích v amerických supermarketech
obsahuje nějakou podobu sóji jako sójové mouku, bílkoviny, částečně
ztužený tuk ze sójových bobů atd..

Hlavní obava v ohledu konzumace velkého množství sóji je riziko příjmu
nadměrných dávek sójových izoflavonoidů.Ak by konzumenti sóji řídili
řadou Protein Technologies International (sdružení výrobců izolovaný
sójový bílkovin) a zkonzumovali by 100 gramů sójových bílkovin denně,
jejich denní příjem genisteinu (druh isoflavonoidy obsaženého v sóji,
který účinkuje jako fytoestrogen-látky rostlinného původu, která může
napodobovat v určitém smyslu účinky estrogenu) překročí 200 miligramů
za den. Přijmu takového velkého množství genisteinu by se mělo
definitivně vyhnout (Jen pro srovnání, japonští muži příjmu jen
průměrně méně než 10 miligramů genisteinu denně).


Kolik sóji jedí v Asii?
Ve zkratce, ne až tak moc. Přesto sójové průmysl vytrvale tvrdí, že
sója je hlavní plodinou a základnou stravovacím složkou v Asii! Studia
o využít sóji v Asii z minulosti ukazuje, že sója byla používána jen
chudými v době nedostatku jídla, ale pouze po opatrném zpracováním
sójových bobů (například zdlouhavou fermentací), aby se zničili jedovaté
látky. Ano, Asiaté pochopili sóju správné! Mnozí vegetariáni v USA a
v Evropě však nepovažují za nadměrně výživu 220 gramů tofu jak
tomu několika sklenice sójového mléka denně, 2-3 krát týdně. Toto
je ale velký rozdíl od toho co zkonzumují typicky Asiaté. Ve všeobecnosti
Asiaté používají male porce sóji a to jen jako přílohu k jídlu. Také
třeba bratr v potaz, že sója není hlavním zdrojem bílkovin v Asijské
stravě a že režim denního příjmu vápníku z tofu a sójového mléka u
Američanů se ani zdaleka nepodobá režimu Chcete znát tajemství
asijské, kde je konzumace sóji mnohem nižší.

Snad nejlepší průzkum týkající se živočišných druhů sójové produkty
a množství sóji konzumovaného v Asii je schválený, semi-kvantitativní
dotazník, který zkoumal 1242 mužů a 3596 žen zúčastněných na roční
zdravotní prohlídky v Takayame v Japonsku. Průzkum ukázal, v jakém
množství jsou konzumovány produkty - tofu, smazané tofu, hloubkově
zmrazeny, nebo sušené (miso-fermentovaný výrobek ze sóji, přidávání
především do tradičních polévek), fermentované sójové boby, sójové
mléko a vařené sójové boby. Odhadované množství přijatých sójových
bílkovin bylo 8 gramů + / -4.59 gramů u mužů a 6.88 gramů + / - 4.06
gramů u žen denně.

Podle k. č. Change, redaktora Food in Chinese Culture (Strava v čínské
culture), celkový příjem kalorií v čínské stravě v roce 1930 byl ba 1.5%
ze sóji v porovnání s příjmem kalorií z vepřového masa (65%).

Možná jste slyšeli jeden z argumentů sójového průmyslu, že "sójové
kojenecké mléko musí byt bezpečné že asijským kojenci přijímají sójové
kojenecké mléka staletí" (Jen další nepravdivá kousek z propagace,
podobně jako prohlášení, že sójové kojenecké mléko je lepší než mateřské)
Jen připomeneme, že sója byla na krmení kojenců v Asii používána
velmi zřídka.

Zdá se, že tyto zveřejňování západních producentů sóji dělají z Asiatů
větších sójových konzumentů jakými byly a stále jsou. Proč je tomu tak?
Asie je obrovsky trh pro sójové průmysl, a jeho snahy tohoto trhu jsou -
přesvědčit Asiatů, že jejich předkové jedli více sóji než ve skutečnosti.
Toto je čistě řízeně touhou za ziskem.

Kdo financuje výzkumy o sóji a proč?
Každý rok jsou mnohé miliony dolarů vynakládané na výzkum sóji.
Mnoho organizací si financuje tyto výzkumy samo, (např. Arkansas
Soybean Board, která minula 1 milion USD na výzkumu v letech 1998-1999),
ale tyto granty jsou bezvýznamné v porovnání s těmi, které nabídka USDA
(United States Department of Agriculture - Ministerstvo zemědělství USA).

USDA Program podpory a výzkumu sójových bobů (USDA Soybean
Promotion and Research Program) byl založen speciálním nařízením a
je regulována tzv. zákonem o propagaci sóji (Soybean Promotion,
Research and Consumer Information Act / / 7 USC 6301-6311). Tento
zákon se stal součástí tzv.Farm Bill (soubor zákonů v oblasti zemědělství).
Platnost zmiňovaného programu nabyla účinnost 9. Jula 1999, kdy bylo
nařízení vydané. Hlavním cílem tohoto programu bylo posílit pozici
sójových bobů na trhu a udržet a rozšířit domácí a zahraniční trh a
taktéž posílit využití sójových bobů a sójové produkty. Podle tohoto
programu jsou všichni výrobci sójových výrobků povinen přispívat na
výzkum půl až jedním procentem z čisté tržní hodnoty sóji, což činí
celkově 80 milionů dolarů ročně, které jsou použity na financování
podpůrných a informačních kampani a vedení výzkumu s cílem rozšířit
a zlepšit využití sójových bobů a sójových produktů. Více o tomto
programu se můžete dočíst na United Soybean Board Site nebo
přečtením si American Soybean Association / ASA / plánu o výzkumu,
vzdělání a přírodních zdrojích., který také jasně naznačuje motivaci
ASA pro výzkum-získat/vydělat/více peněz .

V jakém množství je sója nebezpečná u dospělých?
Sklenice sójového mléka denně vyřadí s funkce štítnou žlázu. V článku
v americkém časopise Woman 's World (Svět žen), 16 březen 2001 se
uvádí, že bylo prokázáno, že už malé množství 30-ti miligramů sójové
isoflavonoidy může potlačit funkci štítné žlázy. "Izoflavonoidy v sóji
účinkuje jako hormony v těle. A u mnoha žen, hlavně u těch, co přijímá
velkého množství koncentrovaného sójového prášku nebo beru doplňky
s obsahem těchto izolavonoidů (na zmírnění post-menopauzálních potíží)
narušit hormonální rovnováhu v těle, startovacích nebo zhoršující
problémy se štítnou žlázou ", vysvětluje doktorka Larian Gillespie,
autorka knihy "THE GODDESS DIET" (dieta bohyně). Někteří odborníci
dokonce vyzývají výrobci sójového produktů na odstranění těchto
isoflavonoidů z jejich produkce.

Sójové bílkoviny byly ohodnoceno Novozélandské úřady pro dohled
nad potravinami, jako bílkoviny představují možný hazard pro
konzumenty a to hlavně během pohlavního dospívání, během vývoje
mozku plodu a novorozenců, a pro funkci štítné žlázy u dětí a dospělých.

Sójové proteiny dokonce neprošly jako lidská potravina ani hotnotenim
americkým úřadům pro dohled nad potravinami a léky - FDA (Food and
Drug Administration), protože obsažené karcinogeny byly považovány
za zdravotně riziko (GRAS STATUS), což neodpovídá směrnicím pro
bezpečné rostlinné bílkoviny, protože jsou reprodukční, chronicky
mutagenní a teratogenní toxické / Guideline GL/89 /.

Na rozdíl od odsouhlasení sóji jako náhrady za masa americkým
ministerstvem zemědělství, sójové bílkoviny nebyly legální schválené
jako potravina nikde jinde na světě.

U kojenců
Podobně. Dávek v sójových kojenecké mléko znamená, že dieta přijme
dávku podobně jakoby dospěla žena by užila do 10 antikoncepčních
pilulek denně. Nebo dieta v jeho prvním roce života přijme dávce
rovnající se 100 tabletové ekvivalentu.


Jaké množství sóji je bezpečné?
U kojenců věříme, že jakékoliv množství je příliš mnoho. Dospělý
člověk může přijímat s opatrností male množství sóji, pokud vůbec
nějaké. Recepty obsahující sójové přísady mohou byt vždy nahrazeny
za jiné.

Pozorování ze studie z Ishizuka Thyroid Clinic (Klinika pro štítnou žlázu)
naznačují enormní potlačující účinek na funkci štítné žlázy pokud
pozorování přijímali 30 gramů sójových bobů denně.

Na přibližně představu: 30 mg sójové isoflavonoidy muze byt obsažených
v 9-20 g sójových bobů a sójové mouky, 12g mleté ??sóji, 50-110g tofu,
150-240g sójového mléka, 35-45g miso, 80g sójové výhonky / puků.

Na závěr, čtěte etikety a snažte se vyhýbat přílišné konzumaci sójových
proteinů nebo ostatních sójových produktů. Fermentované sójové produkty
jako sójová omáčka a Tempeh jsou relativně bezpečné protože jsou
připravované fermentací a jsou konzumovány v malých množstvích.
Co se týče sójové omáčky, v některých druzích se vyskytly toxiny,
které však nejsou spojeny s problematikou sójových bílkovin. Šlo o
izolovaně případy, tykající se jistých značek, prodávané pouze v
některých specializovaných obchodech.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama