Proč není zelenina ze supermakretů k jídlu?

7. listopadu 2011 v 10:59 | WarFare |  Úvahy a komentáre
Vypadá krásně, až k nakousnutí. Ale nemá chuť ani vůni. Většinou je
ze Španělska a je jak ze zkumavky. Česnek z Číny, cibule z Austrálie,
rajčata ze Španělska, jablka z Nového Zélandu, máslo z Polska, drůbeží
maso z Brazílie nebo vajíčka z USA. To je realita dneška. Prý máme
jíst zeleninu, je zdravá. Opravdu?


Možná mám smůlu, protože vím, jak má zelenina chutnat. Děda měl
pár akrů půdy v polabí, na kterých pěstoval pro rodinu od rajčat přes
okurky až po brambory všechno. Přesně vím, jak má vonět čerstvě
utržené rajče, jak má chutnat.

Většina zeleniny, která je na pultech supermarketů, pochází z Almerie
ve Španělsku. Tato oblast, dříve chudá, je nyní zeleninovou fabrikou
Evropy. Vše, co se tu vyrábí, se pro supermarkety rovnou balí a expeduje.
Ze satelitu Almerie vypadá, jako bílý flek od moře až k horám. Od
hektarů fólií se odráží slunce až oslepuje. Záměrně mluvím o výrobě,
protože zdejší zelenina nikdy neviděla půdu, která by jí dala chuť.
Rostliny jsou pěstovány na zcela neutrálním vulkanickém substrátu,
vodu a hnojivo dostanou hadičkou v odměřeném množství po
sepnutí senzoru.

Pěstovány jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy, které se nekazí a
mohou se sklízet dříve, než dozrají. Tak, aby přežily transport na
pulty obchodů a stále vypadaly jako čerstvě utržené. Prostě k
nakousnutí. A krom chuti také bez vitamínů, protože ty zabilo
kontrolované dozrávání a cesta. Pokud chcete vitamíny a trochu
té chuti, v podstatě se Vám vyplatí kupovat zeleninu mraženou,
protože ta byla zpracovaná uzrálá, v místě a šokově.

Španělé se způsobem výroby netají, tyto informace Vám ochotně
zdělí, mluví o svých postupech na internetu a jsou na své dílo hrdí.
A na chuti a zápachu prý intenzivně pracují celá výzkumná oddělení.
Bojují dnes zejména s konkurencí v severní Africe, která s každým
rokem roste, je plná pesticidů, ale za lepší cenu.

Cena je to, co rozhoduje!

Dokud budou lidé vybírat podle ceny, supermarkety ji vždy zajistí.
Co na tom, že zelenina nebude z polabí a pocestuje přes půl světa.
Co na tom, že se to nedá pozřít. Jen když to dobře vypadá a moc
nestojí. Co na tom, že zemědělství u nás je mrtvé, jen o tom možná
ještě neví...

Farmářské trhy jsou šancí, ale ne spásou.
Nabízejí zemědělcům prodávat své výpěstky za adekvátní cenu
bez navyšování obchodníky. Praxe ale ukázala, že zemědělec v sezóně
musí makat a ne stát každý víkend u stánku. A ne všechen zaručeně
český česnek nebyl z Číny.

Oslavujeme, že lidí je 7 miliard. Krků hladových po jídle a ropě.
O dobrých rajčatech si prý mám nechat zdát, za chvíli prý bude
naší spásou červ a mořská řasa. Dobrou chuť.

 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama