10 nejčastějších geneticky modifikovaných potravin, kterým se vyhnout

17. září 2012 v 11:02 | WarFare |  Správičky
(NaturalNews) My v NaturalNews.com jsme hrdí na to, že poskytujeme
čtenářům nejcennější a aktuální zprávy a informace o celé řadě otázek
týkajících se zdraví, ale především chceme diskutovat zdravou výživu,
protože naše zdraví záleží na tom, co dáme do svých těl - a co do nich
nedáme. Vytvořili jsme infografiku s deseti nejčastěji geneticky
modifikovanými (GMO) potravinami, kterým byste se měli vyhnout.
Pořadí je zvoleno náhodně.


1) Rajčata
Co? Rajčata? Ano, je to tak. Jde pravděpodobně o symbol GMO potravin,
jsou na trhu přibližně od roku 1994. Někteří si stále myslí, že jsou tyto
modifikace OK. Nová technika vyvinutá vědci pro prodloužení doby
spotřeby zvyšuje tuto dobu z 15 dní na skoro měsíc. Je toho dosaženo
pomocí potlačení dvou nezymu (A-Man, B-hex), které se hromadí během
procesu zrání. Zastánci tvrdí, že tato modifikace sníží plýtvání a zvýší
efektivitu, ale jde o proces, který geneticky mění produkt a objevily
se zprávy, že některá zvířata umřela krátce po pozření těchto GMO rajčat.

2) Bavlna
Je zařazena mezi potraviny, protože její olej může být konzumován.
Bavlna (zejména ta GMO Bt bavlna), která je běžná v Indii a Číně, má
škodlivé následky. Nedávný čínský výzkum zjistil, že sice Bt bvlna zabíjí
bollworm bez použití insekticidů, ale zároveň se zvyšuje počet škůdců,
které poškozují jiné plodiny. Navíc Bt bavlna stojí za vyčerpáním půdních
živin, nižších zemědělských výnosů a má větší požadavky na vodu.

3) Řepka
Řepka je pravděpodobně jedním z nejvíce zavádějících "zdravých"
potravin. Řepkový olej musí být ze semen odstraněn chemicky, pak
dezodorizovaný a pozměněný, aby mohl být využit v potravinách.
Jde o jednu z nejvíce chemicky upravených potravin v naší stravě.

4) Aspartam
Umělé sladidlo, které se nachází v mnoha produktech. Byl objeven
omylem v roce 1965 chemikem, který testoval látku proti vředům.
Některé záchvaty a dokonce úmrtí jsou připisována aspartamu.

5) Mléčné výrobky
Znepokojivý počet (v USA až pětině) dojnic dostává růstové hormony
ke zvýšení produkce mléka, a toto číslo roste od té doby, co FDA
v roce 1993 schválila geneticky upravený hovězí růstový hormon
známý jako rbGH nebo rbST. Hormon údajně zvyšuje produkci mléka
o 5 až 15%, ale vědci vyjádřili obavy ze zvýšených hladin IGF-1
(insulinový růstový faktr-1) z krav, které dostávají onen růstový
hormon, což může způsobit zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva
nebo prsu.

6) Kukuřice
Nyní je modifikovaná tak, aby sama vytvářela insekticid, až polovina
všech amerických farem má GMO kukuřici od Monsanta. Doktoři v
Sherbrooke University Hospital v Quebecu objevili Bt toxin z GMO
kukuřice v krvi těhotných žen a jejich miminek, stejně tak jej
nalezli i v krvi žen, které těhotné nebyly.

7) Papája
GMO papája se komerčně pěstuje na Havaji již od roku 1999, je
modifikována tak, aby odolala viru Papaya Ringspot. Je povolena ke
konzumaci v USA a Kanadě. GMO papája nemůže být dovážena
do a prodávána v Evropské unii.

8) Brambory
Favorit amerického škrobu, GMO brambory (zvláště ty modifikované
pomocí Bacillus thuringiensis var. Kurstaki Cry 1) byly dávány myším
a u těchto myší se pak objevily toxiny v jejich tělech. Podle Dr. Nina
V. Fedoroff Willaman a Evana Pugha, oba jsou z Pensylvánské státní
univerzity: "myši krmené GMO bramborami měly výrazně nižší
hmotnosti orgánů…"

9) Sója
Stejně jako další potraviny, tak je i sója upravena tak, aby odolala
herbicidům. Sója je v sójové mouce, v tofu, v sójových nápojích,
v sójovém oleji a mnoha dalších produktech, obzvláště v pečivu a
cukroví. Podle jedné zprávy: "Krmili jsme dva roky tři generace křečků
GMO potravinami, obzvláště GMO sójou, měli z toho devastující následky.
Třetí generace křečků ztratila schopnost reprodukce. Také trpěli
pomalejším růstem a vysokou úmrtností mláďat."

10) Rýže
Nejrozšířenější zdroj škrobu v Asii a USA. Byla geneticky modifikována,
aby obsahovala vysoká množství vitamu A. Ale navzdory tomuto cíli není
v mnoha zemích přijímána. Čína například pozastavila distribuci GMO
rýže v rámci svých obchodních dodávek potravin kvůli rostoucím obavám
o bezpečnost.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama